De paardenkrant heeft aan Frenk zijn mening gevraagd op de stelling is longeren op de hengstenkeuring nodig?

Frenk: Ik ben voorstander om het longeren op de hengstenkeuring te proberen. Ik heb dit voorstel acht jaar geleden aan de commissie gedaan, maar toen was de tijd er waarschijnlijk nog niet rijp voor. Wel hecht ik groot belang aan de kwaliteit van het longeren en het geven van goede voorlichting hierover. Het is niet een kwestie van kort bijzetten en gas geven, maar het op eigen benen laten lopen en het bewaren van de natuurlijke beweging. Goed longeren geeft meer informatie zoals handigheid, instelling, lichaamsgebruik en reactie op de hulpen. Ook kan je aan de longe de overgangen beter beoordelen dan wanneer het paard los loopt.
Misschien zijn er organisatorisch nog problemen om het longeren op de keuring in te voeren, maar wellicht kunnen we de buitenlandse ervaring gebruiken.
Ik ben overigens ook voorstander van het invoeren van longeren op de merriekeuring. Het longeren is de enige voorbereiding op het zadelmak maken en aan de longe ligt het silhouet dichter bij de realiteit dan in het los bewegen.
Ik ben er zeker van dat longeren in de selectie een voordeel is en denk dat we het een kans moeten geven. Mocht blijken dat het niet het beoogde succes oplevert, is de weg terug zo gemaakt.

Je kan jouw mening op de stelling “Longeren op hengstenkeuring is niet nodig” hier uitbrengen.

Bron: Paardenkrant/Horses.nl