Frenk Jespers: “We konden nu echt selecteren”
FLYINGE – De Zweedse hengstenkeuring in Flyinge – een zeven dagen durende keuring en verrichtingstest in één – leverde dit jaar een flink aantal goedgekeurde hengsten op. De kampioenen worden traditiegetrouw gekozen uit de groep vierjarige hengsten: dit jaar was dat een zoon van de KWPN-hengst Zuidenwind, niet de beste hengst van de keuring overigens. Bij de springpaarden was de eer wel voor de topper van de keuring: een vierjarige hengst van Nabab de Reve.
door Rick Helmink
Een hele rits Nederlanders verbleef vorige week in Zweden om de Zweedse paarden te beoordelen. Frenk Jespers maakt inmiddels al zes jaar deel uit van de Zweedse hengstenkeuringscommissie en ziet het stamboek ontwikkelen: “Ruim zes jaar geleden werd ik gebeld door het Zweedse stamboek of ik mee wilde denken aan een nieuw keuringssysteem. De Zweedse fokkerij – die van oorsprong goed is – was enigszins in de tijd blijven hangen en daar wilde een aantal jonge en fanatieke mensen wat aan doen. We hebben toen een systeem opgezet dat heel open is en waar veel ruimte is voor de invloed van andere stamboeken en dat gaat nu z’n vruchten afwerpen. Het aanbod was veel groter dan andere jaren en we konden dus echt selecteren”, vertelt Jespers, die samen met Pieter Kersten, Theo Hanzon en Matthijs van Asten in Zweden verbleef om de paarden te beoordelen. Pieter Kersten maakt nu drie jaar deel uit van de hengstenkeuringscommissie springen en Theo Hanzon en Matthijs van Asten werden voor de tweede keer ingevlogen als testruiters. Daarmee staat de Zweedse keuring bol van de Nederlandse invloed: via de hengsten maar ook via de Nederlandse expertise.
In totaal werden 22 hengsten goedgekeurd, daarvan 10 dressuur- en 12 springhengsten. De groep driejarigen was bij in de dressuur het grootst, 5 driejarigen werden goedgekeurd. Bij het springen was de groep vierjarigen wel het grootst: 4 vierjarigen kregen een Zweeds dekbrevet.
Kampioen
De kampioen moet worden gekozen uit de groep vierjarige hengsten (zie kader) en dit jaar was de eer voor een Zweedse zoon van de KWPN-hengst Zuidenwind (00 Seven x Jazz) uit een KWPN-moeder van Prestige VDL x Ulft. Deze voshengst Heston For U was niet de favoriet van Frenk Jespers, maar is zonder twijfel een interessant dressuurpaard. “Aan de hand was ‘ie wat klassiek, maar hij waardeerde zich enorm op onder het zadel. Een hengst die geweldig kan sluiten en dragen.” Hij kreeg voor de stap een 8, voor de draf een 8 en voor de galop een 8,5. Beide testruiters, Theo Hanzon en Susanne Gielen, gaven de vierjarige een 9.
Hogere cijfers van de testruiters waren er voor de achtjarige hengst Sibelius (v. Rosevelt), die net zoals Heston for U uit een moeder van Prestige VDL komt. “Met zijn 1.62 m is hij niet te groot, maar een geweldig functioneel dressuurpaard. Hij is heel los en ik ben er vrijwel zeker van dat we nog veel van deze hengst gaan horen. Hij liet al heel veel aanleg zien voor het Grand Prix-werk en laat zich super bewerken”, vertelt Jespers enthousiast. Theo Hanzon gaf de hengst een 10 en Susanne Gielen wilde een 9,5 kwijt aan de bruine.
Geweldige Totilas
Net zo enthousiast is Jespers over de driejarige Total Hope, een zoon van Totilas. Deze hengst werd door Paul Schockemöhle gefokt uit een Grand Prix-merrie van Don Schufro. Hij kreeg voor de drie basisgangen en de algemene indruk een 9 en verzamelde daarmee het hoogste puntenaantal van de driejarige hengsten. “Allereerst een zeer interessant gefokte hengst. Hij is wat aan de kleine kant (1.62m, red.), maar maakt zich echt groot aan de hand. Hij heeft veel front en is echt een apart dressuurpaard. Eén van de betere Totilassen die ik heb gezien.”
Ook Fairway (Floricello x Sandro Hit) viel in de smaak: “Een hoogbenige hengst met veel maat, een hele goede stap en hij liet zich heel fijn bewerken.” Een hele sterke hengst ist Dragon Welt (Dancier x Weltmeyer): “Aan de hand wat klassiek, maar een hengst die heel goed kan dragen en een heel sterk achterbeen heeft.”
Nederlandse invloed was er met een zoon van Ampere x De Niro en een goedkeuring ging ook naar een zoon van Bögegårdens Boney M x Don Schufro.
Goede springjaargang
Pieter Kersten was net zoals Frenk Jespers te spreken over het aanbod: “Je ziet de fokkerij hier elk jaar vooruit gaan. We hebben een flink aantal kwaliteitsvolle hengsten kunnen selecteren die ook in de Nederlandse of de Duitse fokkerij goede dingen zouden kunnen doen. Ze zijn interessant gefokt en springen goed”, vertelt Kersten.
Kampioen werd hier een zoon van Nabab de Reve x Stakkato x Cash. “Een uitzonderlijke zoon van Nabab met een zeer goed lichaamsgebruik, die goed kan openen en de sprong echt opzoekt. De testruiters waren ook zeer over hem te spreken.”
Zeer interessant is ook een zoon van Tornesch, volgens Kersten. Deze driejarige komt uit een moeder van New Balance. “Niet te groot is deze hengst, maar hij heeft goede reflexen en sprong iedere dag het zelfde. Daarbij is het natuurlijk interessant om een Tornesch in de fokkerij te hebben.”
Andere favorieten van Kersten zijn de VDL-hengst Gisborne VDL (Zirocco Blue x Goodtimes), de AES-kampioen en de KWPN-aangewezen Gare du Nord (v. Street Hassle), die uit dezelfde moeder als Orient Express komt. “Deze hengst heeft in zijn jonge loopbaan al heel veel gedaan en de eerste dag was hij niet echt onder de indruk van de sprongen. Maar hij begon steeds beter te springen en daarom zijn we blij dat we hem een kans hebben kunnen geven in de Zweedse fokkerij.” Deze Franse hengst werd eveneens aangeboden door de VDL Stud.
KADER
Nederlandse hengsten
De invloed van Nederlanders in de Zweedse fokkerij is niet alleen wat betreft de jury groot. In de dressuur werden de KWPN’ers Eclectisch (Zenon x Olivi) en Flambeau (Ampere x Zeoliet) goedgekeurd. De laatstgenoemde maakte indruk op Jespers: “Een echte hengst die heel los beweegt en daarnaast geweldig sprong. Hij kreeg twee keer een 8 voor het vrijspringen.”
Daarnaast werden zonen van Zuidenwind, Jazz, Totilas en nogmaals Ampere goedgekeurd.
Bij het springen kwam de Nederlandse invloed vooral van de VDL Stud, die al jaren veel zaken doen in Zweden. De eerder genoemde Gisborne VDL en Gare du Nord werden goedgekeurd en daarnaast leverde Nintender een goedgekeurde hengst.
KADER
Het Zweedse systeem
De Zweedse hengstenkeuring wordt georganiseerd in de vorm van een zeven dagen durend verrichtingsonderzoek, waar de hengsten verschillende malen aan de hand, onder de eigen ruiter en onder de gastruiters beoordeeld worden door de keurcommissie.
Dat geldt althans voor de jonge hengsten die nog niet elders zijn goedgekeurd, bij de hengsten die al een test hebben gelopen bij andere stamboeken volstaat een exterieurkeuring. “Dat wordt wellicht in de toekomst nog aangepast omdat hengsten zo wel vrij makkelijk binnen kunnen komen.”
“De keuring voor jonge hengsten in Zweden is best streng en verloopt via allerlei regels. De hengsten worden eerst op hun exterieur en gangen beoordeeld en moeten daar een bepaald aantal punten halen. Als ze daar niet voldoende punten halen, is het lastig om nog een dekbrevet te krijgen. Bij twijfelgevallen krijgen hengsten de kans om te compenseren onder het zadel. Uiteindelijk moeten ze een bepaald aantal punten hebben om goedgekeurd te worden”, aldus Jespers.
Ook is het zo dat de kampioen alleen gekozen kan worden uit de groep vierjarige hengsten. “Normaal gesproken is dat ook de grootste groep, maar dit jaar waren er een paar betere drie- en vijfjarigen. Een vreemde regel dus”, zegt Jespers. “Maar”, vervolgt hij, “Het voordeel aan de Zweedse fokkerij is dat regels snel veranderd zijn als er iets niet lijkt te werken. Zo hebben we de afgelopen jaren al veel zaken aangepakt. Volgend jaar is die regel er dus waarschijnlijk niet meer.”
Lees het hele artikel in de Paardenkrant van woensdag 18 maart.